Isolatie Makkinga

ISOLATIE VERGELIJKEN

Aan de slag met jouw huis isoleren in Makkinga? Een grondige isolatie is een relatief eenvoudig manier om te besparen. Woon je in een wat ouder huis? Via enkele acties als isolatie van de vliering en radiatorisolatie gaat je gasverbruik flink omlaag. Ook voor de meer recente woningen zijn er tal van opties die je snel terugverdient. Hieronder check je belangrijke informatie over isolatie Makkinga. Dit gaan om bijvoorbeeld zaken als radiatorfolie en ventilatie. Meteen besparen? Vul het formulier in en je krijgt snel een persoonlijke offerte! isolatiebedrijf-makkinga-8423

 • Aantrekkelijk rendement
 • Een gezond klimaat in huis
 • Veel minder fossiele brandstoffen
 • Reductie geluid
 • Woning beter verkoopbaar

ProvincieDrenthe
GemeenteOoststellingwerf
Postcode8423
Netnummer0516 (+31516)
Gasverbruik M31670 M3
Stroomverbruik kWh2740 kWh
Gemiddelde energierekening€172,00

Prijzen vergelijken

Direct weten hoeveel isoleren u gaat kosten?


Welke soorten van isolatie zijn er?

Heb je een matig geïsoleerde woning? Op dat moment verdwijnt de warmte in huis door bijvoorbeeld muren of het dak naar buiten. Daar moet dan echt wat aan gedaan worden. Het loont dus om hier mee aan de slag te gaan. Nieuwe huizen met een hoger energielabel zijn meestal behoorlijk geïsoleerd. Bij oudere woningen (gebouwd voor 1980) is dat veel minder het geval. Het uitvoeren van isolatiewerkzaamheden heeft lagere energiekosten als gevolg, is een duurzame keuze ten opzichte van het milieu, en heeft een uitstekend rendement. In de volgende paragraaf bekijk jij de aantrekkelijkste methodes om jouw woning in Makkinga te isoleren.

Spouwmuurisolatie
Een spouw is de ruimte die aanwezig is tussen de buiten- en binnenmuur. Dit stukje kan je volledig of gedeeltelijk opvullen met isolatie. Een woning houdt warmte beter vast, en faciliteert een gezond leefklimaat. Spouwmuur isoleren in Makkinga kan erg voordelig (vanaf zo’n € 760 voor een tussenwoning) en de besparing op de energienota loopt op tot €240 per jaar (prijspeil april 2024).

Vloerisolatie
Een vloer isoleren zorgt voor warmere voeten, meer comfort en maakt dat de energierekening minder wordt. De onkosten bedragen zo’n €1600 en je bespaart op de energierekening, tot wel €245, ieder jaar weer. Hoe dit vaak wordt aangebracht is aan de hand van spuitwerk in de kruipruimte. Dit is echter alleen mogelijk als de kruipruimte minstens 35+ cm in hoogte is. Isolatiematerialen die worden gebruikt zijn icynene, folie, steenwol, dekens. Dit heeft een voorkeur boven bodemisolatie.

Dakisolatie
Een ongeïsoleerd dak zorgt voor een flinke stookkosten. Veel daken van Hollandse woningen zijn wel geïsoleerd, maar heel matig. Het is de moeite waard om dit aan te pakken. Het dak voorzien van een upgrade door een aannemer voor isolatie in Makkinga kost doorgaans €5800. Plannen dit zelf te doen? De materiaalkosten zijn dan +/- €1020. Je hebt veel minder stookkosten en bespaart tot wel €800 per jaar.

Gevelisolatie
Een gevel isoleren is mogelijk vanaf de buitenkant en binnenkant. Het huis is in staat om de warmte beter vast te houden. Het gevolg? Minder stookkosten! Dit is wel duurder i.v.m. spouwmuurisolatie. Waarom dit toch vaak wordt uitgevoerd heeft te maken met dat er meer/dikker materiaal aangebracht kan worden en dat je muren een flinke upgrade krijgen. De eenmalige investering bedraagt €12000. Hiermee bespaar je ongeveer €780 op jaarbasis. Krijg je geen vergunning? Een alternatieve optie is aan de binnenkant de muren voorzien van voorzetwanden.

Welke alternatieven zijn er?

0onderscheiden we verschillende mogelijke uitvoeringen. Hierna beoordelen we de populairste vormen.

 • Garage-isoleren: Ideaal als klushok of hobbykamer
 • Schuur-isoleren: Een ruimte om kostbare bezittingen op te slaan
 • Zolder isolatie: Een van de effectiefste methodes
 • Dakkapel-isoleren: Relatief goedkope methode
 • Isolatie kruipruimte: Een droger en behaaglijk huis

Wat zijn de geschatte kosten van isoleren in Makkinga (april 2024)?

Is jouw doel ook een lagere energierekening en een energiezuinige gemeenschap? Woning Makkinga isoleren is dan een uitstekende oplossing. Bij de oudere woningen (deels ook nieuwe) zijn er grote voordelen. De isolatie van een ouder huis kan het aardgas verbruik beperken met +/- 2900 m3. In termen van euro’s komt dat neer op €1400 per 12 maanden. Onderstaand check je de gemiddelde kosten in het geval je dit uitbesteed aan een isolatiebedrijf in Makkinga. Wil je zelf werkzaamheden uitvoeren? Dan zijn de kosten veel betaalbaarder.

Terugverdientijd berekenen
Een woning beschermen tegen kou of warmte is relatief goedkoop waardoor je de investering ook snel weer terugverdiend hebt. Heb je wat spaargeld? Dat is dan een mooie kans. Het gemiddelde rendement kan je vergelijken met een spaarrekening met 5 procent rente. Het isoleren van je dak heeft men terugverdien in +/- 7,5 jaar en wanneer je spouwmuur aanpakt dan verdien je het terug in zo’n 4,5 jaar. Hieronder een rekenvoorbeeld van de verwachte terugverdientijd. Per mogelijkheid tref je de besparing in euro en tonen we de geschatte kosten (cursief).


Offerte aanvragen

Vandaag nog een offerte voor isoleren aanvragen?


Type isolatieRijwoningHoekwoningVrijstaand
Dakisolatie€485
(€3200)
€745
(€6350)
€910
(€8250)
Vloerisolatie€135
(€1450)
€170
(€2200)
€385
(€2850)
Spouwmuur€280
(€1675)
€650
(€2275)
€785
(€3525)
HR++ glas€235
(€2275)
€270
(€3075)
€370
(€5275)
isolatie makkinga 8423

Populaire Isolatiemerken:

 • Borgh
 • Bahco
 • Eurofast
 • Simson
 • Delta

Vragen voor een isolatiespecialist in Makkinga?

Waarom mijn woning in Makkinga isoleren?

Een grondige woningisolatie betekent minder energiekosten bij een maatschappij zoals Eneco en Qurrent, en is ook een heel groene oplossing. Je hebt veel minder aardgas nodig om te verwarmen en daarnaast gaat de CO2 uitstoot omlaag. Dit betekend concreet een prettig wooncomfort en een hogere woningwaarde. Vind jij het ook tijd voor voordelig isoleren? Vergelijk dan altijd verschillende offertes.

Wat is het pluspunt van HR++ glas?

HR++ glas of triple glas heeft een betere isolerende werking dan enkel glas of normaal dubbel glas. Er is minder sprake van warmteverlies wat resulteert in lagere stookkosten. Bovendien merkt men een verbeterd comfort in huis: u voelt geen tocht meer bij de ramen en zeg maar dag tegen al die condens. Daarnaast werkt het ook als geluidswerend glas. HR++ glas ramen kosten doorgaans €3500 en besparen tot €250, ieder jaar weer. Ga je toch al jouw kozijnen vervangen? Stap dan direct over op innovatieve isolerende kozijnen inclusief driedubbel (triple) glas.

Wat is de eerste stap bij isoleren?

Analyseer allereerst wat er geïsoleerd is, en welk materiaal hiervoor is gebruikt. Bekijk de warmtescan. Op basis daarvan zie je waar de meeste warmte ontsnapt en waar de focus op moet liggen. De volgorde is niet heel relevant. De ene optie is goedkoper dan de ander. De meest effectieve maatregelen zijn de spouw, het dak, triple glas (HR++) en de vloer.

Kan ik mijn woning zelf isoleren?

Wil je jouw woning beschermen tegen kou of warmte , maar moet je op de kosten letten? Uitvoerige investeringen zoals isolatie van dak, gevel of vloer moet je niet onderschatten, dit is iets voor een vakman. Veel mensen kunnen echter zelf ook verbouwen. Met minimale investeringen zijn eenvoudige aanpassingen te doen. Vaak gaat het om naden en kieren (bijv. het kruipruimteluik of brievenbus) dichten, het plaatsen van tochtbanden of tochtstrips, radiatorfolie toevoegen of klimaatfolie gebruiken (plafond).


Handige isolatiematerialen

Isolatiebedrijven gebruiken een heleboel materialen. Op isolatierevolutie.nl lees je praktische info over veel gebruikte types. Te koop bij bekende bouwmarkten als Formido, Praxis, Multimate, Karwei, Gamma, Hornbach. Kies een A-merk zoals Isover, Kingspan of Rockwool.

 • Isolatieplaten: kan vrijwel overal ingezet worden, makkelijk plaatsen
 • PUR: geen naden en kieren in je isolatielaag
 • PIR: je hebt minder dikke platen nodig
 • Tempex / EPS: is van nature zeer licht
 • Glaswol: een relatief hoge isolatiewaarde
 • Steenwol: waterafstotende eigenschap
 • XPS: is erg brandbaar

Alles over subsidie en energiebespaarlening gemeente Ooststellingwerf

Door te profiteren van een subsidie worden investeringen in de woning zeker interessanter. Kan ik een deel van de kosten terugvragen? De landelijke subsidiepot is er niet meer sinds 2017. Toch zijn er nog verschillende mogelijkheden:

 • Woon je met een Vereniging van Eigenaren (VVE) in bijvoorbeeld een appartementencomplex? Dan kan je profiteren van een aantrekkelijke regeling.
 • Pak ‘m beet 25 procent van de tarieven mag je terugvragen.
 • Voorwaarde is dat er verschillende energiebesparende maatregelen ingekocht worden.
 • Verder geldt voor arbeid het kleine BTW tarief (9%). Dit geldt voor alle Nederlanders.
 • Misschien is er in Makkinga een groene lening of extra potje. Zie ook energiesubsidiewijzer.nl of www.ooststellingwerf.nl voor de voorwaarden.
 • Voor milieubewuste investeringen als bijv. een biomassaketel, zonnepanelen, een warmtepomp of een zonneboiler is er de ISDE-subsidie.

Subsidie via energieloket Ooststellingwerf
Het is overduidelijk: de energierekening kan flink omlaag met isoleren van vloer, gevel of dak. Maar, als je wilt besparen op je energierekening zullen er wel eigen financiële middelen moeten zijn. Als je nu te weinig geld hebt kan je bijv. gebruik maken van de Energiebespaarlening: een speciaal soort lening met een lage rente opgezet voor energiebesparende maatregelen in Makkinga. Andere mogelijkheden zijn Groene lening, Nationaal Energiebespaarfonds, Duurzaamheidslening, GreenLoans.


Uw woning verduurzamen?

Bescherm uw huis tegen kou of warmte!


Het belang van een goed isolatieplan

Wil jij ook besparen? Met tips van onze adviseurs creëer je een isolatieplan Makkinga wat in lijn is met jouw soort woning.

Leestijd 5 minuten

Jouw woning isoleren en energie besparen

 1. Check huidige situatie

  Maak een inschatting van de huidige r-waarden. Wat is de leeftijd van het huis en pols bij de oude bewoners wat er reeds is uitgevoerd. D.m.v. een warmtescan ziet u hoeveel warmte de woning verliest. Wat we tegenkomen is dun (tochtig) glas, verouderde muren of lekkages. Men is aan het juiste adres bij de isolatiedeskundige in Makkinga voor een speciaal consult.

 2. Wat wil je uitgeven?

  Wat mag het project kosten? Het aanpakken van het dak kan veel kostbaarder zijn dan de vloer. Goed nieuws: de winst van een woningisolatie is vele malen hoger dan het geld op een spaarrekening zetten. De terugverdientijd is dus zeer interessant.

 3. Specialisten vergelijken

  Heb je inzichtelijk waar de meeste prioriteit heeft? Ga op zoek naar diverse betrouwbare isolatiebedrijven in Makkinga. Probeer altijd minimaal 2 offertes op te vragen. Dan betaal je nooit te veel.

 4. Isoleren van vloer, ramen, spouw en dak.

  Kijk als eerste naar triple glas, spouwmuur, dak en vloer. Deze onderdelen bieden sowieso een aangenaam en prettig klimaat en verlagen het energiegebruik. Wat je als eerste aanpakt bepaal jij aan de hand van je beschikbare financiën.

 5. Ventilatie

  In een degelijk geïsoleerde woning loop je het risico op een ongezond binnenklimaat. Bouw een werkende ventilatie. Dit kost natuurlijk een beetje energie, maar dit is bepalend voor een gezonde leefomgeving. Onder andere via mechanische ventilatie (MV), of met speciale ventilatiestrips. Bekijk hier ook de meer duurzame oplossingen zoals een vorm van balansventilatie of WTW/ventilatiewarmtepomp.

Een reactie plaatsen