Een checklist voor dakisolatie op zolder

Het (laten) aanbrengen van dakisolatie op zolder is de moeite meer dan waard. Een niet-geïsoleerde woning verliest ongeveer 25% van de warmte via het dak. Zonde van uw energierekening en een onnodige verspilling van CO2. Door uw zolder goed te isoleren, blijft de warmte langer binnen in de winter en profiteert u langer van een koele woning in de zomer.

Het aanbrengen van warmte-isolatie in het algemeen en dakisolatie in het bijzonder is een specialistische klus. Als u een ervaren klusser bent dan kunt u er zelf mee aan de slag, maar in alle andere gevallen het is raadzaam om een professionele dakdekker in te schakelen. Voor welke optie u ook kiest; zorg dat u op de hoogte bent van de extra werkzaamheden die met het isoleren van het dak gepaard gaan. Ook als u hiervoor iemand inschakelt.

In dit artikel worden de werkzaamheden beschreven die naast het plaatsen van de dakisolatie van belang zijn. Zo heeft u een checklist in handen waarmee u zelf kunt controleren of er daadwerkelijk aan alles wordt gedacht.

Isoleer warm-waterreservoirs en pijpleidingen
Warm-waterreservoirs bewaren water met een temperatuur van 65°C. Veel warmte hiervan en van radiatorleidingen gaat verloren. Isolatie voorkomt bovendien dat leidingen in een koude winter kapot vriezen.

Zorg ervoor dat reservoirs nooit aan de onderkant geïsoleerd worden
Wanneer er door isolatie aan de onderkant geen warme lucht meer bij het reservoir kan komen, is de kans op bevriezing van de tank erg groot. Plaats het isolatiemateriaal rondom het reservoir dus alleen aan de bovenkant en/of zijkanten.

Check of elektriciteitskabels bloot liggen
Om brandgevaar te voorkomen is het van belang dat eventueel aanwezige kabels koel blijven. Zorg in ieder geval voor genoeg speling ten opzichte van het isolatiemateriaal en controleer de staat van de kabels. Verouderd materiaal moet van te voren vervangen worden.

Bescherm halogeenlampen tegen rechtsreeks contact met het isolatiemateriaal
Halogeenlampen produceren vaak veel warmte op een relatief klein gebied en vormen zodoende een behoorlijk risico wanneer ze direct tegen het isolatiemateriaal geplaatst worden. Maak gebruik van zogeheten brandkappen om direct contact tussen de isolatielaag en de warmtebron te voorkomen.

Vergeet niet om het zolderluik te isoleren
Meestal wordt dit gedaan met polystyreen isolatieplaten aan de bovenzijde van het luik en tochtstrips om de kieren mee af te dichten.

Gaat u zelf aan de slag met het isoleren van uw zolderdak; pak deze checklist er even bij. Schakelt u liever een professional in of wilt u een indicatie van de kosten ontvangen? Neem dan contact op met een isolatiespecialist in Brabant of bijvoorbeeld een expert op het gebied van isoleren in Bodegraven-Reeuwijk.