Hoeveel kan ik besparen met dakisolatie?

Dakisolatie: standaard op nieuwbouwhuizen, maar oudere panden zijn vaak alleen voorzien van houten dakbeschot, met daarop pannen. U kunt een forse energiebesparing realiseren als u ervoor kiest om uw dak te isoleren. Zo bespaart u door te investeren in de vernieuwing van het dak van uw woning.

Nu de winter er weer aankomt, zijn overal in Friesland, Groningen, Drenthe en onze andere prachtige provincies besneeuwde daken te zien. Dan blijkt welk dak goed geïsoleerd is. Smelt bij uw huis de sneeuw van het dak, en blijft het bij de buren liggen? Dan is het tijd om een te werken aan isolatie, want u verspilt onnodige kosten voor het verwarmen van uw dak. Voor dak isolatie heeft u daarbij twee opties: aan de binnenzijde of aan de buitenzijde isoleren.

Binnenkant of buitenkant van het dak isoleren?

De binnenkant isoleren is vooral interessant als het dak verder van goede kwaliteit is. Zijn de daktengels en en dakbeschot nog van goede kwaliteit? Dan is deze optie een goede keuze, al blijft het een nadeel dat u optisch ruimte verliest aan de binnenzijde. U zult tussen de dakbalken isolatiedekens moeten laten aanbrengen, met daarop een dampwerende folie. Wilt u de zolderverdieping daarna gebruiken als extra slaapkamer of kantoor, dan is het noodzakelijk daarover een lag beschot te plaatsen.

Het is daarom wellicht verstandiger om te kiezen voor de isolatie van de buitenkant van uw dak, zeker wanneer het gehele dak al aan renovatie toe is. Bij het vervangen van houten dakbeschot plaatst de dakdekker speciale isolerende platen. Daarbovenop komen de dakpannen. Kiest u voor deze optie, dan is extra aftimmerwerk aan de binnenkant niet nodig. Bovendien bent u zo verzekerd van een dakbeschot van goede kwaliteit.