Isolatie Kozijnen isoleren

ISOLATIE VERGELIJKEN

Oude kozijnen zijn vaak slecht geisoleerd en verliezen hierdoor ontzettend veel warmte. Goede kwaliteit kozijnen zorgen voor een flinke energiebesparing en dragen hierdoor bij aan het milieu.

Energie Besparen
Veel huishoudens in Nederland geven nog te veel geld uit aan hun energieverbruik. Door maatregelen te nemen tegen warmteverlies wordt er jaarlijks veel geld bespaart. Het aanschaffen van producten die het energieverbruik verlagen is een investering in de toekomst. De meeste warmte gaat verloren via de ramen en kozijnen. Goed geïsoleerde kozijnen zijn daarom ontzettend belangrijk. Het vervangen van kozijnen is een flinke investering, maar door de jaarlijkse besparing is de investering na een aantal jaren terugverdiend. Daarnaast levert dit een bijdrage aan het milieu.

U-waarde
De isolatiewaarde of U-waarde van een kozijn wordt uitgedrukt in W/m2K. De U-waarde is afhankelijk van de isolatiewaarde van het raam en het kozijn. In het bouwbesluit 2012 zijn de eisen aan de isolatiewaarde van kozijnen, ramen en deuren aangescherpt. De U-waarde voor nieuwbouw is verlaagd naar 2,2 W/m2K. Hierdoor wordt de kwaliteit van nieuw geproduceerde kozijnen steeds hoger.

Welk type kozijn?
De U-waarde van het kozijn is natuurlijk afhankelijk van het materiaal en de fabrikant. Zo heeft een standaard houten kozijn een U-waarde van 2,4 W/m2K. In combinatie met HR++ glas levert dit al een flinke besparing op. Kunststof kozijnen hebben gemiddeld de laagste U-waarde tussen de 1 en 2,0 W/m2K, en isoleren het beste. Tevens wordt de productie van kunststof kozijnen verbeterd en duurzamer. De milieuscore, een jaarlijkse beoordeling voor bouwproducten, van kunststof kozijnen is gestegen met 40%. Daarnaast zijn de kozijnen 100% recyclebaar en wordt het PVC tot wel tien keer herbruikt. Aluminium kozijnen hebben over het algemeen de slechtste U-waarde, tussen de 1,8 en 2,7 W/m2K.

Ramen en kozijnen vervangen
Voor de isolatiewaarde is het van belang dat het raam én het kozijn goed geisoleerd zijn. Wanneer je dubbelglas wilt plaatsen is het vaak nodig om het oude kozijn ook te vervangen. Dit komt doordat dubbelglas te zwaar is voor het oude kozijn. Zoals eerder beschreven is de isolatiewaarde van nieuwe kozijnen verbeterd. Het vervangen van oude kozijnen voor goed geïsoleerde kozijnen en HR++ glas levert dan ook een jaarlijkse besparing op tot wel € 280.

Bestaande kozijnen isoleren
Wilt u niet direct uw kozijnen vervangen, dan zijn er nog andere manieren om de isolatiewaarde van uw kozijnen te verbeteren. Door de jaren heen ontstaan er naden en kieren tussen de kozijnen en de muur. Gevolg is dat er veel warmte verloren gaat, en dat de energiekosten toenemen. Het opvullen van deze naden en kieren kan op verschillende manieren.

Het opvullen van de kieren kan met een elastisch blijvende mastiek. Kit is zeer geschikt voor kleinere naden en kieren. Wanneer de kier te groot is, dan is het beter om de kier op te vullen met schuimband. Een andere manier is het opvullen met PU-schuim, bij het uitharden van het schuim wordt de kier opgevuld.

Besparen door vergelijken
Nieuwe kozijnen leveren een jaarlijkse besparing op. Benieuwd welke besparing er in uw kozijnen schuilt? Zoek direct een vakmak in de buurt. Via onze website kom je eenvoudig en snel in contact met isolatiebedrijven in Almere of bedrijven gespecialiseerd in het isoleren van kozijnen in Arnhem.