Isolatie Ballum

ISOLATIE VERGELIJKEN

Meer weten over jouw huis isoleren in Ballum? Een solide isolatie is een relatief eenvoudig manier om te besparen. Woon je in een wat ouder huis? Middels relatief eenvoudige maatregelen zoals bijvoorbeeld isolatie binnenkant gevel en isolerende raamfolie worden je stookkosten een stuk lager. Ook voor nieuwere woningen zijn er verschillende opties met een aantrekkelijke terugverdienperiode. Op deze pagina check je bruikbare informatie over isolatie Ballum. We gaan aan de slag met vraagstukken over tussenwanden isoleren en houten vloer isoleren. Waar liggen voor mijn woning de kansen? Geef jouw voorkeuren door en ontvang een voorstel met kosten en verwachte opbrengsten. isolatiebedrijf-ballum-9162

 • Ieder jaar weer energiekosten besparen
 • Minder last van vocht
 • Minder CO-2 uitstoot
 • Voor klein en groot budget
 • De waarde van de woning neemt toe

ProvincieFriesland
GemeenteAmeland
Postcode9162
Netnummer0519 (+31519)
Gasverbruik M31720 M3
Stroomverbruik kWh2980 kWh
Gemiddelde energierekening€181,00

Prijzen vergelijken

Direct weten hoeveel isoleren u gaat kosten?


Soorten isolatie: welke zijn er?

Kan de isolatie van jouw huis ook beter? Jammer, want zo verdwijnt de warmte lucht in de woning via muren, vloer, dak en ramen naar buiten. Dat is zonde van het geld (energieverbruik)! Laat dus geen warmte ontsnappen. Moderne woningen met een hoger energielabel zijn veelal prima geïsoleerd. Bij een oud huis (tot 1985) is er vaak nog weinig gebeurd. Later isoleren heeft direct effect op de energierekening, is een duurzame keuze ten opzichte van het milieu, en is razendsnel terugverdient. In het volgende stukje tref je de meest rendabele onderdelen om jullie woning in Ballum te isoleren.

Spouwmuurisolatie
Beschrijving van een spouw: de open ruimte tussen de twee delen van “een gespleten muur”. Deze open ruimte kan gemakkelijk worden opgespoten met isolatie. Een woning houdt warmte beter vast, en het biedt een prettige leefomgeving. Spouwmuur isoleren in Ballum kan erg voordelig (vanaf zo’n € 890 voor een tussenhuis) en je bespaart op de energierekening, tot wel €245 op jaarbasis (kosten mei 2024).

Vloerisolatie
Isolatie onder de vloer zorgt voor een warmere en drogere vloer en een lager gasverbruik, en dus minder energielasten. De onkosten liggen rond €1975 en je profiteert van een besparing tot wel €275 op jaarbasis. De makkelijkste vorm is aan de hand van spuitwerk in de kruipruimte. Let op: dit kan alleen als je kruipruimte minimaal 35 cm hoog is. Denk hierbij aan isolatiematerialen zoals EPS parels, isolatiematrassen, isolatiechape, vloerisolatieplaten. Dit heeft een voorkeur boven bodemisolatie.

Dakisolatie
Een slecht geïsoleerd dak is ontzettend zonde. Veel van de Nederlandse daken zijn alleen in de basis geïsoleerd. Dit aanpakken is dus erg lucratief voor huizenbezitters. Je dak laten aanpakken door een aannemer voor isolatie in Ballum kost gemiddeld €5650. Kun jij ook veel zelf doen? Dan is het een stuk voordeliger €1240. Het voordeel loopt al gauw op tot €750, ieder jaar weer.

Gevelisolatie
Men kan kiezen voor de binnenkant of buitenkant van de gevel isoleren. Je woning verliest niet onnodig warmte. Het gevolg? Minder stookkosten! Het is duurder dan spouwmuurisolatie. Redenen hiervoor te kiezen zijn dat er een dikkere laag aangebracht kan worden en dat je weer nieuwe muren hebt. De kosten worden geschat op zo’n €11400. Dit levert op plusminus €960 per jaar. Lukt het niet om een vergunning te krijgen? Een andere mogelijkheid is aan de binnenkant de muren voorzien van voorzetwanden.

Hoe kan ik nog meer geld besparen?

Als aanvulling op bovenstaande onderscheiden we nog een aantal mogelijke opties. In het gedeelte hierna beschrijven we de meest toegepaste werkzaamheden.

 • Garage isoleren: Verander koude garage in een warme hobbykamer
 • Schuur isoleren: Je spullen veilig en warm opslaan
 • Zolder-isoleren: De warmte blijft beter hangen
 • Dakkapel isoleren: Geen verlies van warmte meer
 • Isoleren kruipruimte: Een droger huis krijg je sneller warm

Wat zijn de gemiddelde kosten van isoleren in Ballum (mei 2024)?

Is jouw doel ook bezuinigen op de energiekosten en ook een energiezuinige maatschappij? Woning Ballum isoleren is dan misschien wel iets voor jou. Bij de oudere woningen (deels ook nieuwe) kan er veel bereikt worden. De isolatie van een ouder huis kan aardgas besparen tot gemiddeld 2350 m3. De potentiële energiebesparing is dan liefst €1050 per jaar. Onderstaand komen we met de gemiddelde kosten als je het laat doen door een isolatiebedrijf in Ballum. Beschik jij zelf over voldoende kennis en ervaring? Dan zijn de onkosten veel voordeliger.

Terugverdientijd berekenen
Je woning beschermen tegen warmte of kou is nu een stuk betaalbaarder dan 10 jaar geleden en de terugverdientijd wordt steeds korter. Beschik je over spaargeld? Begin dan maar met afwegen. Het gemiddelde rendement kan je vergelijken met 6 procent rente. Het isoleren van je dak kent een terugverdientijd van plus minus 8 jaar en bij de spouwmuur rekenen we vaak met 5,5 jaar. Ter illustratie bijgaand een paar calculaties van de terugverdientijd. Per doel tonen we de maximale besparing en tonen we de geschatte kosten (cursief).


Offerte aanvragen

Vandaag nog een offerte voor isoleren aanvragen?


Soort isolatieRijwoningHoekwoningVrijstaand
Dakisolatie€505
(€4000)
€815
(€5100)
€1180
(€8900)
Vloerisolatie€135
(€1300)
€210
(€2250)
€360
(€2900)
Spouwmuur€380
(€775)
€480
(€2075)
€935
(€3175)
HR++ glas€230
(€1850)
€290
(€3200)
€355
(€4500)
isolatie ballum 9162

Gangbare Isolatiemerken:

 • Kingspan Unidek
 • Illbruck
 • Siniat
 • Fermacell
 • Meuwissen

Wat jij moet weten van een isolatiespecialist in Ballum?

Waarom mijn woning in Ballum isoleren?

Een solide woningisolatie staat gelijk aan een lagere energierekening bij een energieleverancier als Greenchoice of Pure Energie, en draagt bij aan een beter klimaat. Concreet: minder aardgas gebruik en het leidt tot een beperkte CO2 uitstoot. Het leidt tevens tot een gezond binnenklimaat en de woning neemt in waarde toe. Vind jij het ook tijd voor voordelig isoleren? Ga dan direct offertes vergelijken.

Wat zijn de opties voor HR++ glas?

Triple glas & HR++ glas is stukken effectiever dan dubbel of enkel glas. Er is minder sprake van warmteverlies wat als belangrijkste voordeel heeft een lagere energierekening. Overigens zal het comfort hoger worden: kieren en tocht worden voorkomen en veel minder condens op de ruiten. Verder hoor je veel minder geluid van buiten. Uw ramen vervangen voor HR++ glas kost plusminus €3575 en besparen tot €280 per jaar. Moeten je kozijnen worden vervangen? Ga dan direct voor isolerende kozijnen inclusief triple (driedubbel) glas.

Wat is de eerste stap bij isoleren?

Analyseer allereerst welke isolatie technieken er in de woning zijn gebruikt en welke materialen hiervoor zijn gebruikt. Bekijk de warmtescan. Op basis daarvan komt u erachter waar de zwakke plekken liggen en waar de de meeste besparing ligt. De volgorde is per woning weer verschillend. De ene oplossing is goedkoper dan de ander. Probeer in ieder geval te kijken naar de spouw, het dak, triple glas (HR++) en de vloer.

Kan ik mijn woning zelf isoleren?

Direct je woning beschermen tegen kou of warmte , maar heb je weinig financiële middelen? Ingrijpende werkzaamheden zoals isoleren van vloer, gevel of dak zijn beter te doen door specialisten / bedrijven. Maar je kunt klein beginnen. Ook met beperkte financiële middelen kun jij al veel betekenen. Wat veel toegepast wordt is naden en kieren dichtkitten, tochtbanden of tochtstrips plaatsen, aanschaffen van radiatorfolie en klimaatfolie op het plafond toepassen.


Handige isolatiematerialen

Isolatiebedrijven nuttigen uiteenlopende materialen. Op isolatierevolutie.nl lees je een korte omschrijving van het huidige assortiment. Dit ligt vaak ook in het schap bij de erkende bouwmarkten als Karwei, Hornbach, Multimate, Gamma, Praxis, Formido. De top-merken zijn Kingspan, Isover of Rockwool.

 • Isolatieplaten: een van de meest populaire gebruikte materialen
 • PUR: gemakkelijk overal te spuiten
 • PIR: isoleert zeer goed (lambdawaarde van 0.022)
 • Tempex / EPS: lambdawaarde van 0,036
 • Glaswol: geluidsabsorberend en goedkoop
 • Steenwol: brandwerende en geluidsisolerende eigenschappen
 • XPS: een dure oplossing

Info over subsidie en energiebespaarlening gemeente Ameland

Via subsidiemogelijkheden wordt energie besparen met isoleren nog aanlokkelijker. Maar welke mogelijkheden heb ik? De bekende landelijke subsidieregeling bestaat niet meer. Echter kun je wel gebruik maken van de volgende opties:

 • Ga je collectief isoleren met een Vereniging van Eigenaren (VVE)? Dan kan je nog wel een subsidie aanvragen.
 • Om en nabij 15 procent van de tarieven kan je terugvragen.
 • De voorwaarde is dat jullie 2 of meer energiebesparende maatregelen tegelijk nemen.
 • Verder valt de uitgevoerde arbeid onder het BTW (9%) laag tarief. Hier kan iedereen van profiteren.
 • Mogelijk is er in Ballum een speciaal potje beschikbaar. Bezoek eens energiesubsidiewijzer.nl of www.ameland.nl voor de actuele mogelijkheden.
 • Voor milieubewuste investeringen als bijv. een warmtepomp, zonnepanelen, een biomassaketel of zonneboiler is nog steeds de ISDE-subsidie van kracht.

Subsidie via energieloket Ameland
Het is overduidelijk: je kunt besparen op de energiekosten met isoleren van gevel, vloer of dak. Vergeet niet, om te besparen op de energiekosten is wel eerst een forse investering noodzakelijk. Als je het geld niet hebt bestaan er mogelijkheden zoals de Energiebespaarlening: een aantrekkelijke lening tegen een aantrekkelijke rente dat moet worden besteed aan energiebesparende maatregelen in Ballum. Bekijk ook eens GreenLoans, Nationaal Energiebespaarfonds, Groene lening, Duurzaamheidslening.


Uw woning verduurzamen?

Bescherm uw huis tegen kou of warmte!


Het maken van een isolatieplan

Ga jij ook van start? Middels ons stappenplan ontwikkel je het isolatieplan Ballum wat overeenstemt met jouw wensen.

Leestijd 5 minuten

Jouw woning isoleren en energie besparen

 1. Check huidige situatie

  Hoe staat het ervoor met de r-waarden? Kijk naar het bouwjaar en pols bij de oude bewoners wat er reeds is uitgevoerd. Door een warmtescan ontdek je wat de zwakke punten van de woning zijn. Het kan gaan om het ontbreken van dubbel glas, ouderwetse muren of een verouderd kozijn. Informeer bij de isolatiedeskundige in Ballum voor een speciaal consult.

 2. Hoe zit het met de financiën?

  Hoeveel wil je uitgeven? Een oplossing voor je dak is prijstechnisch wel wat duurder dan een vloer of muur. Leuk detail: de besparing die je realiseert met woningisolatie is significant beter dan de huidige spaarrente. De investering is dus snel terugverdiend.

 3. Leveranciers benaderen

  Ben je er achter gekomen waar de focus moet liggen? Probeer prijzen te achterhalen van meerdere betrouwbare isolatiebedrijven in Ballum. Probeer altijd minimaal 2 offertes op te vragen. Zo heb je altijd een goede prijs.

 4. Isoleren van spouw, vloer, ramen en dak.

  Begin – indien nodig – met de spouwmuur, dak, vloer/bodem en het plaatsen van HR++ glas. Deze vormen bieden jou een optimaal binnenklimaat en maken dat je minder energie gebruikt. Wat je als eerste doet kan je pas goed bepalen als je een budget gereserveerd hebt.

 5. Ventileren voor frisse lucht

  In een grondig geïsoleerde woning kan er een ongezonde atmosfeer ontstaan. Zorg dus voor een goede ventilatie. Je gaat wel iets meer stroom gebruiken, maar het is cruciaal een comfortabel binnenklimaat. Dit kan met mechanische ventilatie, of met speciale ventilatiestrips. Speciale energiezuinige ventilatiesystemen zijn balansventilatie en een WTW-systeem.

Een reactie plaatsen