Bouwjaar van uw woning en isolatiemaatregelen

Weet u welke isolatiemaatregelen er in uw woning al zijn getroffen? Mocht u dat niet weten, dan dient u rekening te houden met het bouwjaar van uw woning. In de loop der tijd zijn woningen steeds beter geïsoleerd, daarom onderstaand een overzicht van isolatiemaatregelen per bouwjaar.

Huizen gebouwd voor 1974
Oude woningen, gebouwd voor 1974 zijn vaak niet of nauwelijks voorzien van isolatie. De kans bestaat dat er in de loop der jaren wel wat is verbeterd aan de woning. Bij oudere woningen is men vaak overgegaan tot het isoleren van het dak of het vervangen van de kozijnen of het plaatsen van dubbel glas. Als dit recentelijk is gedaan, dan is de kans groot dat de ramen van goede kwaliteit zijn en dat de dakisolatie minstens 8 cm dik is. Wanneer de verbeteringen alweer enige tijd geleden zijn gedaan dan is de isolatie van het dak en de ramen waarschijnlijk van middelmatige kwaliteit. Over het algemeen kunt u ervan uitgaan dat vloerisolatie en gevelisolatie nog ontbreken.

Huizen gebouwd tussen 1975 en 1982
Huizen die zijn gebouwd in de periode tussen 1975 en 1982 hebben vaak matige dakisolatie (dikte tussen de 5 cm en de 7 cm), ook is er sprake van matige spouwmuurisolatie. De ramen in de woonkamer zijn over het algemeen uitgevoerd met standaard dubbel glas (dus geen HR++) en de ramen op de 1ste en eventueel 2de verdieping zijn uitgevoerd met enkel glas. Vloerisolatie ontbreekt over het algemeen.

De isolatie van woningen gebouwd in de periode tussen 1975 en 1982 kunt u verbeteren met onder andere vloerisolatie en HR++ glas of triple glas. Wanneer de ramen en kozijnen in de woonkamer aan vervanging toe dan is het raadzaam direct triple glas erin te laten zetten en eventueel kunststof kozijnen. Wanneer u van plan bent het dak aan te pakken, dan kunt u overwegen om te kiezen voor dakisolatie. Gevelisolatie kunt u verbeteren door zowel aan de binnenkant als aan de buitenkant extra te laten isoleren.

Huizen gebouwd tussen 1983 en 1991
Nagenoeg alle woningen gebouwd in deze periode hebben bij de bouw matige isolatie gekregen. Er is sprake van matige gevelisolatie, vloerisolatie, dubbel glas en dakisolatie met een dikte van 5 tot 7 cm. Het komt regelmatig voor dat woningen gebouwd in deze periode in de slaapkamers nog enkel glas hebben. Wilt u groot onderhoud laten plegen, vervang dan in ieder geval het glas voor HR++ of triple glas. Wanneer er sprake is van een kruipruimte dan is het raadzaam vloerisolatie te laten aanbrengen. Ook het aan de binnenzijde en buitenzijde laten isoleren van uw woning levert u veel wooncomfort en besparing op.

Huizen gebouwd tussen 1992 en 1999
De meeste huizen die zijn gebouwd in de periode 1992 tot en met 1999 zijn uitgevoerd met goede gevelisolatie, dakisolatie en vloerisolatie. In principe is extra isolatie niet nodig, wel kunt u uw woning energieneutraal maken. Bij het bouwen van uw woning is gebruik gemaakt van dubbel glas. Bent u van plan te gaan klussen, dan is het raadzaam de kozijnen te laten vervangen door kunststof kozijnen en het dubbel glas voor HR++ glas of triple glas. Wilt u vloerverwarming aanleggen, dan is vloerisolatie ook een goed idee.

Huizen gebouwd vanaf 2000
Huizen gebouwd na 1999 zijn vaak voorzien van goede isolatie, vaak zelfs HR++ glas. Verbetering van de isolatie is vaak niet nodig. Wel is het raadzaam om bij het gebruik van vloerverwarming te kiezen voor vloerisolatie. Ook kunt u er nog voor kiezen om een warmtepomp, zonneboiler of zonnepanelen te laten installeren.